Ai deja un expresial? Atunci: login in expresial
Inca n-ai un expresial? Atunci: fa-ti un expresial

inchide fereastra
Username
Parola
Am uitat parola | Inregistrare

Dă LIKE pentru Spunetiparerea.ro!
apasă butonul de LIKE de mai jossunt deja fan

-> -> -> EXCESELE DAUNEAZA …

EXCESELE DAUNEAZA …

postat la data 04.06.2012, ora 07:35
categorie: Opinii și păreri

Share | |


Motto:  

Exista doar un lucru bun in lume - stiinta - si doar unul rau - nestiinta.   Inteleptul este cel care distinge binele de rau. (Socrate)

 

 

Toate excesele dauneaza. Mancare, apa, otravuri sau medicamente, droguri naturale sau sintetice, luate in exces fac rau in loc de bine, si in general ce-i prea mult nu-i sanatos.

Nici democratia nu face exceptie. Iar Socrate, la vremea lui, in epoca de aur a democratiei ateniene, a impins-o la extrem, distrugand-o si distrugandu-se.

Asa cum fac eu astazi prin lumi virtuale, si Socrate, acum vreo doua milenii si jumatate, facea prin lumea sa reala. Adica, punea intrebari nu doar pentru a primi raspunsuri, ci si pentru a incuraja sau stimula analiza cazului sau situatiei sau fenomenului avut in vedere, de catre intreaga societate.

Desigur ca nu a fost el, Socrate, primul om care a fost condamnat pentru ca a gandit, pentru ca a stimulat gandirea si pentru ca a cerut si altora sa gandeasca. Dar e primul despre care exista dovezi scrise ca a acceptat ca fiind corect si valid rezultatul gandirii celor care nu erau dotati pentru asta, si primul care s-a autopedepsit - ca un paradox - fara sa se gandeasca de fel ca de fapt stimuleaza nongandirea, cedand in fata lipsei gandirii ...

Poate ca vreti sa stiti cum anume a impins Socrate democratia la extrem. Pe scurt, el ar fi vrut ca toata omenirea - cel putin din imediata sa apropiere - sa gandeasca, fara a tine cont ca doar unii s-au nascut pentru a gandi, in timp ce altii s-au nascut pentru a munci, iar altii pentru a distruge. Accesul sau redus la informatie si cunostintele lui despre lume limitate, specifice epocii, au facut sa nu isi dea seama ca, intocmai ca orice organism, si umanitatea are doar cateva elemente componente - persoane adica, echivalentul celulelor din organism - cu rol in a gandi, in timp ce altele au rol in transmiterea informatiei, in executie de sarcini, in munca, in hranire sau in alte domenii necesare vietii.

Socrate ar fi dorit ca toate aceste celule sa gandeasca, comparandu-le cu el - confirmand astfel principiul conform caruia fiecare om il judeca pe cel de langa el dupa chipul si asemanarea sa proprie - fara a tine cont nici de abilitatile lor innascute si nici de necesitatile intregului. Atat de mult si-a dorit ca toti sa gandeasca, incat la un moment dat a luat de real imaginarul ca acest lucru s-ar si intampla si s-a lasat prada credintei sale in gandirea rationala a unor celule cu alte destinatii, suferind consecintele credintei sale excesive si inlocuirii realului cu imaginarul, intr-o poveste ce aduce oarecum cu a unui Iisus de mai tarziu.

Pentru ca, daca doar neuronii, dintre toate celulele unui organism, sunt abilitate sa gandeasca, dar tu te lasi in baza analizei si deciziei muschilor, stomacului sau a altor organe, cu alte functii, desigur ca nu poti accede decat la un destin stupid - lucru care s-a si intamplat.

Culmea este ca, dupa ce a aflat verdictul ganditorilor de complezenta, poate din cauza stresului, poate din cauza cunostintelor limitate disponibile in epoca, poate din cauza fanatismului credintei sale, Socrate nu s-a mai gandit ca rezultatul gandirii trebuie sa fie logic si ca daca nu e atunci exista un viciu de logica ce trebuie analizat si indepartat - caz in care si-ar fi dat seama ca nu trebuie acceptata decat gandirea celor indrituiti sa o faca prin abilitati innascute si s-ar fi salvat, mai ales ca i s-a dat acesta posibilitate.

Asa cum nu te poti baza pe protectia unei case ridicate de filozofi - sau de altcineva, si nu de catre constructori - si nici pe lecuirea bolilor de catre zugravi - sau de altcineva, si nu de catre medici - este evident ca nu te poti baza nici pe rezultatul gandirii unor categorii neabilitate, fara harul si exercitiul gandirii, indiferent cate alte haruri ar avea si cat de profunde ar fi acestea. Supunandu-se rezultatului eronat al gandirii celor nedotati tehnic pentru asta, Socrate de fapt s-a autocondamnat si apoi s-a si autoexecutat, rob al supunerii oarbe in fata legilor, fara a reusi sa inteleaga in profunzime ce se intampla cu el si cu societatea pe care o credita ca societate ganditoare.

Scuzabil poate, asa cum spuneam, el neavand nici cunostintele si nici perspectiva asupra lumii pe care o avem noi astazi. Dar nu va fi scuzabil si pentru noi, astazi, sa acceptam repetarea acestei situatii, cand avem experienta si cunostintele a inca 2400 de ani de existenta in plus fata de el. De aceea, nu trebuie sa cerem unor oameni sa execute sarcini pentru care nu au fost dotati din nastere si nici sa acceptam rezultatul muncii unor oameni ale caror abilitati si competente in domeniu nu au fost evaluate si confirmate anterior. Ceea ce trebuie este sa dam fiecarui om posibilitatea de a se afirma in functie de abilitatile sale innascute si de competentele obtinute prin educatia facuta in functie de vocatie si abilitati, fara a-i cere sa actioneze in domenii de competenta altora.

Decizia trebuie sa o ia exclusiv creierul, care sa fie alcatuit exclusiv din neuroni si nu din paraziti. Digestia trebuie asigurata de aparatul digestiv si nu de cel reproducator. Iar munca trebuie facuta de muschi si nu de organele interne. Doar astfel ne putem asigura sanatatea intregului si eficienta lui.

 

Iar in educatie, ca o paranteza spus, nu trebuie stimulata memorarea - din moment ce toata informatia lumii este deja memorata pe diverse suporturi, mai reale sau mai virtuale - ci analiza, interpolarea, combinarea acelor informatii pentru inovare, inventare, asociere s.a.m.d. Este singura metoda de management eficient al resurselor limitate de prelucrare a datelor, in raport cu cantitatea de informatie accesibila de care dispune astazi omul, raportata la complexitatea tot mai ridicata a lumii pe care si-o cucereste si supune prin stiinta, zi de zi.

 

O alta paranteza ar cuprinde observatia ca organismele sunt alcatuite din celule, din una sau mai multe, dar din celule sanatoase si eventual specializate in activitati specifice. In orice caz, nu din paraziti, pentru ca, oricat de multi paraziti ai coagula intr-un spatiu anume, acel conglomerat nu va forma un organism si nu va putea supravietui independent. Pentru ca parazitii sunt, prin definitie, dependenti de organisme adevarate, care sa le produca ceea ce consuma, ei nefiind in stare sa produca nimic afara de pagube si suferinte.

 


Ți-a plăcut acest text? Dă-l mai departe!5

2 comentarii pentru EXCESELE DAUNEAZA …

Adauga comentariul tau
  • postat de babutavesela la data de 02.07.2012, 15:31
    Mulţumiri pentru temele de gândire care ne reamintesc că existăm şi prin gândire. îmi place abordarea-

  • Ma bucur ca am starnit un interes
    postat de FGH la data de 05.07.2012, 20:30
    Si, desi nu sper, ca Socrate, ca toti oamenii sa gandeasca, sper ca macar cei care gandesc sa aiba teme de lucru si de la mine.
    Spor la ... gandit !Spune-ti parerea despre EXCESELE DAUNEAZA …


Nume*
Email (dacă vrei să fii anunţat când apar comentarii noi)
Titlul comentariului
Comentariul tău

cod de validare
loader generează cod nou
Cod de validare*
Anunţă-mă când apar comentarii noi 


Arhiva texte
Un Paşte fericit !
LA MULŢI ANI !
RISCUL LUI MOISE
CONSERVATORII
SOLUTII SOCIALE. EDUCATIE, MUNCA, RESPONSABILIZARE
PROGRESUL CALITATIV – VIITORUL UMANITATII
ORGOLIUL, O FORMA DE CREDINTA, CA SI GELOZIA SAU INVIDIA …
CONCURENTA, NECESAR A FI CONTROLATA
DEGENERARE
INVESTITORII SI INFORMATORII … LOR
OMUL, INTRE TEORIE SI PRACTICA
LUMEA DURA, SALBATICA SI PRIMITIVA A AFACERILOR
Ganduri … concediabile
MEDICII SI MEDICINA
REMIXURILE ŞI INDUSTRIA FARMACEUTICĂ
BOLNAV PE MOARTE, ÎN REPAOS TOTAL
SCRISOARE DESCHISA, CATRE AMICI SI IN-AMICI
JUSTITIE, EDUCATIE, RESPONSABILIZARE
CENTRALISM SI DEMOCRATIE, SAU CONDUCERE SI COORDONARE
VERIGA LIPSA, PREZENTA PRINTRE NOI
PLANIFICAREA DEZVOLTARII
STATIA URMATOARE - SCLAVAGISMUL
DACA DIVINITATEA CHIAR AR EXISTA
PROFETII SI FALSUL IN DECLARATII
A FI PROST SAU A FI FRAIER
NOI SI VIATA DE APOI
ADEVARATA CREDINTA
SI FARA PARTIDE SE POATE … !
CRESTINISMUL, IN TREI RANDURI. LUNGI.
PLEDOARIE PENTRU MICROSISTEMUL ECONOMIC PRIVAT
DESPRE EXTRATERESTRI SI INTALNIRILE DE GRADUL TREI
DE CE ISI INCEARCA OARE DUMNEZEU CREDINCIOSII ?
EXPANSIUNEA UNIVERSULUI AR PUTEA FI DOAR O ILUZIE ?
O MARE PRIVATIZARE REUSITA - USL-ul
PREDICĂ NETERMINATĂ
PARVENITII POLITICI – FRATRICIZII SISTEMULUI
UN PIC DE FILOZOFIE - Comunista, dar antimarxista
OM LIBER, CAUT STAPAN
LIBERAL SI COMUNIST – O ANTITEZA INEXISTENTA
VREMEA, VREMURILE SI VREMELNICIA
SAMSON SI DALILA – UN EXEMPLU DE MISTIFICARE A REALITATII
PROPUNERE SUPRA-DECENTA
O D A
OMARUL AL DOILEA
ACOLO UNDE ITI STAU PICIOARELE, ACOLO ITI VA STA SI CAPUL …
T E A P A
N O U V E L L E
G A N D A C E L U L
SA NE REAMINTIM DE EMINESCU
PLAN DE PERSPECTIVA
BLESTEM
COLINDELE
POLITICA SI ALEGERI IN 2012 - O ALIANTA CONTRA NATURII
EXCESELE DAUNEAZA …
DESPRE O ANUME VIOLENTA A LIMBAJULUI IN PUBLIC
CRITICA FARAMELOR DE VIATA
BUNATATEA DIVINA ... ?
DESPRE CREDINTA FARA DISCERNAMANT
CLASA A III-A SI LEGILE NATURII
RUGA
EVOLUTIA
LIBERTATEA
OARE DUMNEZEU DE CE N-O FI CREZAND IN OAMENI ?
DESPRE MESAJUL PASCAL AL PAPEI
REFORMA A AJUNS SI LA PORUNCA A SASEA
A C T U A L I T A T I
INTRE A CREDE SI A INTELEGE
DE CE INCA NU AM INCREDERE IN POLITICIENI
VERIGA LIPSA
EVOLUTIA LA HOTARUL DINTRE VIATA SI MOARTE
DESPRE EVOLUTIA SPECIILOR
DUMNEZEU TREBUIE OARE APARAT ?
CE, TE CREZI DUMNEZEU ?
CONTRAFACEREA - LIPSA DE CALITATE SI PERICULOZITATE
DREPTUL DE A JUDECA SI PEDEPSI
DESPRE PILDA TALANTILOR
TRIUNGHIUL BERMUDELOR NOASTRE
CONDUCEREA DE STAT
STATUL SI NOI
EU SI PARAZITII
GLOBALIZAREA
CONTRABANDA
EVAZIUNEA
DREPTATEA ROMANEASCA
CRIMA INDUSA SI PEDEAPSA ERONATA
LA JUDECAREA UNOR CRESTINI
SOLUTIE DE VINDECARE
OMULUI SA NE RUGAAAM … !
DISCRIMINAREA
PARAZITISMUL ATACA DIN NOU
DE CE MI-A SUNAT CEASUL
ATEISM SI CRESTINISM
MASELE SI DEMOCRATIA
IMPOZITAREA MULTIPLA
CHIRURGIE UMANITARA
OAMENI SI MASINI
ATESTATUL DE CONDUCERE
ATESTATUL DE MATURITATE
REDIRECTIONAREA SPRE UTIL A TENDINTEI DE JOACA A COPIILOR
DACA SUNT OM ...
CHESTIUNEA TIGANILOR
CREDINTA SI STIINTA
LA JUDECATA DE APOI
NEDUMERIRE
PENTRU ZONA DE DESTINDERE
PENTRU SECTIUNEA DE POEZIE PATRIOTICA - 2
PENTRU SECTIUNEA DE POEZIE PATRIOTICA - 1
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - final
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 18
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 17
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 16
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 15
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 14
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 13
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 12
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 11
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 10
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 9
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 8
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 7
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 6
O PARALELA LA APOCALIPSA DE CATIFEA - 8
O PARALELA LA APOCALIPSA DE CATIFEA - 7
O PARALELA LA APOCALIPSA DE CATIFEA - 6
O PARALELA LA APOCALIPSA DE CATIFEA - 5
O PARALELA LA APOCALIPSA DE CATIFEA - 4
O PARALELA LA APOCALIPSA DE CATIFEA - 3
O PARALELA LA APOCALIPSA DE CATIFEA - 2
O PARALELA LA APOCALIPSA DE CATIFEA - 1
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 5
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 4
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 3
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 2
Florin Gheorghian - APOCALIPSA DE CATIFEA - 1
PROBLEME DE DEZBATUT IN SOCIETATE
PRELUDIU LA LUCRAREA MEA, APOCALIPSA DE CATIFEA
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - final
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 12
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 11
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 10
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 9
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 8
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 7
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 6
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 5
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 4
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 3
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR - roman - 2
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR, roman - 1
PUBLICITATE LA ROMANUL MEU
Florin Gheorghian - IN LUMEA ZEILOR – roman
OPINIA MEA DESPRE "CIRIPITUL" CU FATA UMANA
MAFIA COMUNITARA
JUNGLA URBANA
INTEGRARE
FANTEZIE
DIALOG LA NIVEL INALT
SPOVEDANIA
STATUL, ECONOMIA SI CRIZA - PENTRU TOTI
POLITICA, RELIGIE SI POVESTI DE ANDERSEN
O PARERE DESPRE RELATIA CETATEANULUI CU DIVINITATEA
SECRETELE ZEILOR
REFORME 2011 - PAREREA MEA
ACEASTA ESTE PAREREA MEA DESPRE ...
RESEMNARE
AS VREA SI EU SA IUBESC ROMANIA
PREZENTAREA AUTORULUI
CINE SUNT EU. PROFIL DE AUTOR